back to top
Blauwlicht van je computer

Infrarood licht is essentieel voor jouw gezondheid

infrarood licht

Dit kan je van ons verwachten in deze blog post.
We geven antwoord op de volgende vragen.  

– Wat is infrarood licht?
– Waarom is zonlicht belangrijk voor de gezondheid?
– Waarom is infrarood licht belangrijk voor de gezondheid?
– Hoe kun je meer infrarood licht toevoegen in je leven? 

Wat is infrarood licht?

Eén van de meest dominante frequenties van zonlicht is een frequentie die wij mensen niet kunnen horen, zien, ruiken of proeven. We hebben het over het infrarode gedeelte van het spectrum dat de zon uitstraalt. Deze frequentie is ten alle tijden minimaal 42% aanwezig in zonlicht dat de aarde bereikt. Of het nu een bewolkte dag ergens in december in Alaska is of een zomerse dag in Kenia: 42% infrarood licht is altijd aanwezig in het zonlicht. Uiteraard verschilt de hoeveelheid infrarood licht, net als de andere frequenties van de zon. De hoeveelheid is afhankelijk  van de breedte graad, het seizoen en het moment van de dag.

Doordat deze frequentie altijd aanwezig is in zonlicht, speelt deze frequentie een belangrijke rol in het leven op aarde. Wij mensen hebben mechanismen in onze celbiologie die volledig afhankelijk zijn van het infrarode licht van de zon en het infrarode licht dat wij als mensen zelf kunnen produceren (daarover in een volgend blog meer).

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het rode licht van de zon tussen de 620nm en 1000nm een zeer positief effect heeft op de gezondheid van de mens. Dit gedeelte van het spectrum kunnen we voor het overgrote gedeelte niet zien. Het gedeelte dat wij mensen wel kunnen zien loopt van 400-700nm.

infrarood licht

Waarom zonlicht gezond is

Als je onze social media kanalen of website al wat langer volgt dan weet je dat het licht spectrum van de zon ontzettend veel invloed heeft op het optimaal functioneren van de mens.

Het speelt een rol in
– Energieproductie
– Slaap- en waakcyclussen
– Hormonale balansen
– Hormoonproductie
– Herstel- en groeiprocessen
– Vitamine-D productie

Licht heeft niet alleen invloed op de huid en de ogen, maar ook op alle andere organen in het lichaam. Alle verschillende frequenties van de zon hebben een ander effect en dringen niet allemaal even diep het lichaam binnen.

Waarom is infrarood licht goed voor de gezondheid? 

Zoals je kunt zien in bovenstaande afbeelding dringt infrarode licht veel dieper door in ons lichaam dan de andere frequenties. En dan met name het NIR (near infra red) gedeelte van het spectrum (van 780 tot 940 nm). Het feit dat het infrarode licht behoorlijk diep het menselijk lichaam binnen kan dringen geeft aan dat het niet alleen op lokaal niveau invloed heeft, maar ook hebben deze frequenties invloed op de lichamelijke processen die dieper in het lichaam plaatsvinden.

Infrarood licht heeft de meeste invloed op onze mitochondriën. De mitochondriën zijn de energiefabrieken in onze cellen. Mitochondriën produceren energie in de vorm van adenosinetrifosfaat (ATP). De natuurlijke functie van mitochondriën is van cruciaal belang: zonder ATP productie zouden we geen energie hebben om alle lichamelijke processen uit te voeren die nodig zijn om te overleven. Binnen in onze mitochondriën zitten speciale receptoren die alleen geactiveerd worden door infrarood licht. Zonder deze stimuli verloopt het energie productieproces suboptimaal. De cel is gemaakt om de frequenties van de zon (fotonen) om te zetten in energie. Hierin verschillen we eigenlijk niet of nauwelijks van een plant. Het infrarode licht speelt niet alleen een belangrijke rol bij de productie van ATP, maar ook bij zuurstofverbruik speelt infrarood licht een belangrijke rol.

Als mensen zijn we gemaakt om draadloos verbonden te zijn met de zon en zijn meest dominante frequentie is infrarood licht. In onze huidige moderne leefomgeving hebben we een chronisch te kort aan deze belangrijke frequenties. We leven voor het over grote deel ons leven binnen in huis, op kantoor, in de trein of in de sportschool. Al deze moderne plekken bevatten geen roodlicht bronnen en zijn overspoeld met lichtbronnen die alleen maar blauw kunstlicht bevatten. Het menselijk systeem ervaart dit als een gigantische stressor waar het zich nog niet op heeft kunnen aanpassen. Lichamelijke processen worden chronisch verstoord, energieproductie daalt en de deur voor gezondheidsproblemen wordt wagenwijd open gezet.

Niet echt een heel vrolijk verhaal, maar wel een onderdeel van onze moderne leefstijl die de aandacht verdient. Natuurlijk zijn telefoons, computers en andere vormen van moderne apparatuur prachtig en bieden ze oneindig veel mogelijkheden, maar er zitten ook nadelen aan het feit dat deze apparatuur ervoor zorgt dat we vele malen meer tijd van ons leven binnen doorbrengen in plaats van buiten in de zon.

Wat kun je doen om toch zoveel mogelijk infrarood licht in je leven te krijgen?

Aller eerst is het belangrijk dat je jezelf zoveel mogelijk verbindt met de natuur. Wees zoveel als mogelijk buiten en stel jezelf bloot aan het infrarode licht dat buiten altijd aanwezig is.
Ook als het regent, sneeuwt of bewolkt is het infrarode licht aanwezig en kun jij het via de ogen en je huid gebruiken. “Maar ik zit op kantoor achter glas en ik heb nooit kunstlicht aan!” Los van het feit dat je computer scherm één en al blauw kunstlicht is, zorgen ramen er ook voor dat 60% van het infrarode licht wordt geblokkeerd en 0% van het natuurlijk blauwlicht, waardoor je alsnog een toxische hoeveelheid blauwlicht in je omgeving hebt.

Wat kun je dan wel doen? Het toevoegen van een roodlicht bron heeft zeer veel voordelen voor jouw gezondheid. Ook het gebruik maken van een therapeutische infrarood lamp kan ervoor zorgen dat een groot deel van je gezondheidsproblemen verminderen of verdwijnen. We krijgen regelmatig de vraag welk infrarood paneel de “beste” is. Dit is compleet afhankelijk van jouw persoonlijke context en dit bekijken we altijd aan de hand van jouw bloedwaardes en huidige situatie. Dit is misschien niet het antwoord dat je wil horen, maar wel het verstandigst als het gaat om jouw gezondheid!

Dingen die je kunt doen om rood(infra) licht in je omgeving toe te voegen:

– Ga zoveel mogelijk naar buiten, niks wint van natuurlijk licht
– Koop een infrarood A gloeilamp
– Koop een infrarood paneel met meerdere frequenties
– Ga regelmatig in de infrarode sauna

Hopelijk heb je met deze blog een wat duidelijker beeld over het belang van infrarood licht voor optimale gezondheid. Mocht je vragen hebben of meer willen weten dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Thomas van Doorn

Your Health Concept