back to top

Ziekteverzuim verminderen?
Zet licht in!

Wat wij doen

Your Health Concept helpt organisaties op een toegankelijke en praktische manier de gezondheid van medewerkers te vergroten, zodat jouw organisatie een werkplek wordt die gezondheid bevordert in plaats van verslechtert. Dit doen wij door middel van workshops, lezingen en daadwerkelijke fysieke aanpassingen aan de werkomgeving. Wij focussen ons hierbij op de 5 elementen: licht, water, elektromagnetische straling, voeding en beweging. We starten hierbij altijd met licht, één van de meest belangrijke en meest onderschatte oorzaken van gezondheidsproblemen vandaag de dag.

Onze resultaten

15

%

Meer energie

15

%

Verhoging productiviteit

15

%

Verlaging ziekteverzuim

De gevolgen van teveel blauw licht

De cijfers liegen niet

Stress op het werk groeit. Steeds vaker draait het om presteren, om sneller en efficiënter werken. Anno 2020 hebben 1,3 miljoen werknemers last van burn-outverschijnselen. Jaarlijks verzuimen werknemers 11 miljoen dagen als gevolg van werkstress. Werkgevers kost het verzuim inmiddels 2,8 miljard euro, 300 miljoen meer dan het jaar ervoor, zo blijkt uit recent onderzoek van TNO.

Wist jij dat elke verzuimdag jouw organisatie €250,- tot €400,- per dag kost?

WE LEVEN IN ONNATUURLIJKE OMGEVINGEN

De moderne Westerse mens leeft momenteel in een ongezonde en onnatuurlijke omgeving. We zijn niet gemaakt om weinig daglicht te krijgen, continu stil te zitten, te zwemmen in niet natuurlijke elektromagnetische straling, altijd de kachel aan te hebben, junk food te eten en continu te leven in kunstlicht. Gemak dient misschien de mens, maar zeker niet de gezondheid van de mens.

Essentieel voor onze gezondheid is onze natuurlijke biologische klok. Veel verstoringen in ons lichaam komen voort uit een verstoring van onze interne klok. Dit is een direct gevolg van onze levensstijl. En onze levens spelen zich binnen af, in het kunstlicht. En laat licht nou net de belangrijkste beïnvloeder zijn van onze biologische klok.

binnen en in kunstlicht leven
Kantoor en kunstlicht

KUNSTLICHT VERSTOORT ONZE BIOLOGISCHE KLOK

Wij mensen hebben de verschuivende frequenties van zonlicht nodig. Dit zijn broodnodige signalen voor ons lichaam. Leven in kunstlicht brengt verstoringen in onze biologische klok met zich mee, omdat het signalen afgeeft die het lichaam niet begrijpt. En wanneer onze biologische klok verstoord raakt ontstaan er problemen met je slaap-waak ritme, je hersenfuncties, je energiehuishouding en je hormoonbalans.

Vandaag de dag is de invloed van licht de meest vergeten factor in het huidige beeld rondom gezondheid. Licht is energie. En als wij continu aan niet natuurlijk licht staan blootgesteld, raakt onze batterij op termijn leeg. De energie raakt letterlijk op. Hoeveel energie heb jij nog over aan het einde van een werkdag in kunstlicht?

Onze cellen hebben een energieprobleem

In bijna elke cel in ons lichaam zijn mitochondriën verantwoordelijk voor het produceren van energie (ATP). Ze zijn als “energiecentrales”, die de energie leveren die ons lichaam nodig heeft om te functioneren. Deze energie wordt geproduceerd onder invloed van zonlicht. Doordat ons leven zich afspeelt in kunstlicht ontstaan er problemen in onze mitochondriën. Uit onderzoek blijkt: 85% van alle moderne westerse ziekten ontstaan doordat er in de mitochondriën te weinig energie geproduceerd wordt.

Tekort aan energie en cellen

"We creëren ons eigen energie probleem"

Belang van zonlicht

Een tekort aan rood licht

Zonlicht bevat altijd minimaal 42% rood en bijna-infra rood licht. Dit lichtspectrum, ook wel de ‘magic window’ genoemd, is essentieel voor onze energieproductie en onze gezondheid. Het is dé lichtfrequentie die onze mitochondria nodig hebben om energie te produceren. Kunstlicht bevat dit spectrum niet of nauwelijks.

Een tekort aan rood licht:

 • verstoort de cellulaire energieproductie
 • verslechtert het zelf-herstellend vermogen van de cel
 • zorgt voor een afname van immuunreacties
 • verslechtert stofwisselingsfuncties
 • verstoort de hormonale gezondheid
 • verslechtert de cognitieve functies en mentale en emotionele staat

De gevolgen van blauwlicht

Van onze laptopschermen en van de TL-balken en het LED licht waarin we werken krijgen we continu een sterke blauwlicht prikkel. Blauw licht vertelt het lichaam dat de zon op zijn hoogste punt staat, op een zeer zomerse dag.

Wanneer dit signaal op elk moment van de dag wordt ontvangen door je lichaam ontstaan er gezondheidsproblemen. Ons lichaam begrijpt deze prikkel niet en dit verstoort de hormoonbalans. Een voorbeeld hiervan is de onderdrukking van de productie van melatonine, waardoor we slechter slapen. Het tekort aan rood licht, en de overvloed aan blauw kunstlicht is één van de grootste oorzaken achter de toename van klachten zoals slapeloosheid, oververmoeidheid, burn-out en stress.

Blauwlicht gevolgen

GEZONDE WERKOMGEVINGEN

Wij mensen zijn onderhevig aan de wetten van de natuur en zullen deze moeten respecteren om optimaal gezond te kunnen zijn. Onze huidige moderne leefstijl breekt echter continu de wetten van de natuur. Dit heeft vergaande gevolgen voor onze gezondheid.

Your Health Concept is gespecialiseerd om een werkomgeving te creëren die gezondheid bevordert in plaats van verslechtert. We kunnen een werkomgeving creëren die de fysieke stressprikkel verlaagt, die energie verhogend werkt, waardoor de kans op vermoeidheid, chronische stress, en uiteindelijk een burn-out verkleind wordt. Er zijn 1,3 miljoen Nederlanders met burnoutklachten, wij geloven dat dat er niet meer hoeven te worden.

"Onze overtuiging: gezondheid is omgeving"

Ontvang het gratis e-book en ontdek de mogelijkheden voor jouw organisatie

In dit e-book ontdek je:

 • Waarom licht de basis is van optimale gezondheid
 • Hoe het komt dat bijna alle moderne westerse ziektes ontstaan door een verstoorde biologische klok
 • Hoe je de cognitieve functies, mentale en emotionele staat van je medewerkers verbetert
 • Welk effect infrarood- en blauwlicht hebben op het menselijk lichaam
 • Hoe jij jouw energie kunt vergroten

Laat je inspireren door de inzichten!

* verplichte velden