Testosteron: het hormoon van vitaliteit en vertrouwen

by 21.09.20

We gaan in dit artikel niet in om testosteron kunstmatig te verhogen. Wat draagt bij aan een laag testosteron? Overmatige stress. Insuline-resistentie. Elektro-magnetische velden. Gebrek aan natuurlijk licht. Blootstelling aan toxines en te weinig zink.

Wat is testosteron?

Het wordt beschouwd als een ‘mannelijk’ hormoon, maar de waarheid is dat zowel mannen als vrouwen het nodig hebben. In feite is testosteron het meest voorkomende hormoon bij zowel mannen als vrouwen, dus vrouwen hebben meer testosteron dan oestrogeen.

De effecten van testosteron

Testosteron heeft anabole en androgene effecten. Anabole effecten: verhoogde spiermassa, botdichtheid en botrijping. Androgene effecten: ontwikkeling van geslachtsorganen, verdieping van de stem, haargroei.

Waar komt testosteron vandaan?

Zowel mannen als vrouwen scheiden testosteron af in de bijnieren. Mannen produceren testosteron uit de testikels en vrouwen uit de eierstokken.

Naarmate je ouder wordt, veranderen je geslachtshormonen. Geslachtshormonen zijn de hormonen die kenmerken bepalen zoals vruchtbaarheid, menstruatie, gezichtshaar en spiermassa. Zowel mannen als vrouwen maken na de leeftijd van 35 minder testosteron aan, wat leidt tot meer vetafzettingen op de borsten, heupen en billen en o.a. energieklachten.

Onvoldoende testosteronniveaus

Onvoldoende testosteronniveaus bij mannen kunnen leiden tot afwijkingen zoals:

  • Concentratiestoornissen
  • Depressie
  • Verandering in slaap
  • Verminderd libido of afname van seksuele functie of interesse
  • Erectiestoornissen, verlies van spiermassa en kracht, vermoeidheid, kwetsbaarheid, botverlies, metabool syndroom en groter cardiovasculair risico. Bij vrouwen wordt een laag testosteron geassocieerd met minder kracht, vitaliteit en viriliteit, vergelijkbaar met mannen.

Symptomen en testosteronniveaus

Wanneer we kijken naar de symptomen en testosteronniveaus van een cliënt, houden we rekening met de hele familie van geslachtshormonen die verband hebben met de testosteronfunctie.

Het helpt namelijk NIET om testosteron afzonderlijk te testen.

Zelfs met testosteron willen we kijken naar vrij en totaal testosteron, zodat we kunnen zien hoeveel #testosteron (T) er in je systeem zit en hoeveel beschikbaar is om biologisch actief te zijn (vrije T). We willen Sex Hormone Binding Globulin (SHBG) meten, omdat het werkt als een spons die vrij testosteron opneemt. Helaas stijgt SHBG met de leeftijd. Dus zelfs als je hetzelfde totale testosteron hebt op 35- en 45-jarige leeftijd, als SHBG hoger is: zal de hoeveelheid vrij testosteron lager zijn.

DHEA

Bovendien moet je ook andere hormonen begrijpen hoe ze werken, zoals DHEA, een voorloper van testosteron. DHEA kan beschermen tegen auto-immuunziekten, kanker, diabetes, obesitas, hoog cholesterol en hartaandoeningen.

DHEA wordt omgezet in androstenedione, testosteron en dihydrotestosteron. Naast DHEA kijk je ook naar cortisol.

Testosteron wordt omgezet in oestrogeen. Deze hormonen moeten worden gevolgd bij zowel mannen als vrouwen. De niveaus verschillen, maar niet de paden.

Al deze paden moeten in evenwicht zijn om je op je best te voelen. Het is niet zo eenvoudig als ‘laag testosteron of ‘hoog testosteron.’ De productie van elk hormoon en de betrokken enzymen moeten goed werken, met voldoende cofactoren. Je moet gevoelig zijn voor deze hormonen, wat betekent dat de hormoonreceptoren schoon en beschikbaar zijn, niet opgeslokt of bezet door hormoonontregelaars. In onze trajecten optimaliseren we je ontgiftingssysteem: zodat je de juiste hormonen gebruikt en ze vervolgens op de juiste manier weer afvoert.

Your Health Concept

Your Health Concept

Bij Your Health Concept zijn we gespecialiseerd in het begeleiden van leefstijlaanpassingen om gezondheidsklachten op een natuurlijke manier te verhelpen. Altijd gebaseerd op jouw persoonlijke situatie.

Gratis checklist

Download het gratis ebook en ontdek drie tips om jouw biologische klok te ondersteunen.

"De bewustwording in combinatie met de praktische oplossingen hebben er voor gezorgd dat mijn gezondheid enorm is verbeterd."
"Ik had slaapproblemen, psoriasis en weinig energie. Nu heb ik weer grip op mijn gezondheid!"
"Ik ben nooit meer moe en volledig hersteld!"

Heb je dit al gelezen?