Kunstlicht verstoort je motor – Elementor

by 6.04.21

In Nederland is 51% van de bevolking te zwaar. Wanneer je de aanwezigheid van natuurlijk licht in het leven van mensen en zwaarlijvigheid de afgelopen 100 jaar tegen elkaar uitzet in een grafiek, krijg je twee lijnen in tegenovergestelde richting. Ochtendlicht zorgt voor de aanmaak van melatonine. Melatonine reguleert het hormoon leptine, en leptine reguleert je voedingsinname. Wanneer je leptine gevoelig bent, zul je op een natuurlijke wijze eten en drinken. Veel van ons eten en drinken meer dan we nodig hebben. Oorzaak: we zijn massaal ongevoelig voor leptine geworden. En wat blijkt: blauw licht verstoort je leptine gevoeligheid.

Leptine

Leptine is de ‘baas’ onder de hormonen, het zorgt ervoor dat alle andere hormoon afgiftes gecontroleerd worden. Leptine is een lichtgevoelig hormoon dat geactiveerd wordt door blauwlicht van de zon, maar ook het licht van onze moderne apparatuur kan leptine activeren. In onze moderne leefomgeving is zoveel blauwlicht aanwezig dat leptine continu geactiveerd wordt via onze ogen, de huid en de schildklier. Vanwege deze overprikkeling worden we leptine ongevoelig. Wanneer we leptine ongevoelig worden verliezen we de controle over vele andere hormonen. Vooral de hormonen die ook blauwlicht (ochtendlicht) gevoelig zijn worden snel beïnvloed door leptine ongevoeligheid. Eén van deze hormonen is insuline.

Blauwlicht

Op het moment dat de zon opkomt is de hoeveelheid natuurlijk blauwlicht het sterkst, maar zelfs op dit moment van de dag worden de blauwe frequenties van de zon gecontroleerd en beheerst door de infrarode frequenties die ten alle tijden minimaal 42% aanwezig zijn in zonlicht. Het feit dat wij mensen deze frequenties niet kunnen zien, horen, ruiken en proeven wil niet zeggen dat ze er niet zijn of geen invloed hebben op onze gezondheid. Het infrarode spectrum zorgt voor een natuurlijke balans en daarmee dat de hoeveelheid blauwlicht niet uit de bocht vliegt.

Blauwlicht zorgt ervoor dat het lichaam geprikkeld wordt om de bloedsuikerspiegel te verhogen. Net zoals dat de cortisol en adrenaline producties en afgiftes verhoogd worden. Dit is een natuurlijk proces wat door het ochtendlicht versterkt wordt, zodat we met energie de nieuwe dag tegemoet kunnen treden. Volgens onze biologie moeten we immers jagen, ontdekken en nieuwsgierig zijn. In onze huidige omgeving spenderen we ontzettend veel tijd in blauw kunstlicht waar geen enkele rode frequentie in zit. Het lichaam denkt door deze frequenties continu dat het dag is en gaat zijn hormoonbalansen hier op aanpassen. Wanneer dit chronisch gebeurt ontstaat er een ongevoeligheid voor leptine, insuline, melaopsine en vele anderen lichamelijke stoffen.

Zie het als het rijden met een auto. Een auto heeft meerdere versnellingen, maar zowel op de snelweg als in de bebouwde kom vraag je de auto om alles in de eerste versnelling te doen. Dat werkt niet. De motor raakt hierdoor sneller verouderd en gaat op een gegeven moment stuk. De motoren in onze cellen noemen we ook wel mitochondriën. Deze motoren hebben net als de auto verschillende versnellingen. De omgevingsfactoren zoals temperatuur, voedsel, magnetische velden en elektrische velden, zoals zonlicht, spelen een zeer belangrijke rol in het schakelen tussen al deze versnellingen.

Melatonine

Gebalanceerd ochtendlicht van de zon zorgt ervoor dat de motor in versnelling één wordt gezet, zodat we nieuwe wegen kunnen ontdekken gedurende de dag. Versnelling twee is het middag licht en die zorgt ervoor dat alle reparatiematerialen die gedurende de nacht tijdens het onderhoud gebruikt zijn weer aangevuld kunnen worden. Eén van de belangrijkste stoffen die helpt bij het dagelijkse nachtelijke herstel is het hormoon melatonine. Dit hormoon wordt geproduceerd wanneer zowel de ogen als de huid de prikkel van het UVA licht van de zon ontvangen. Veel mensen kennen melatonine als het hormoon dat helpt om in slaap te vallen, maar melatonine doet veel meer dan helpen bij de nachtrust. Melatonine is ook de baas over de ploeg die de nachtdienst draait. Melatonine zorgt ervoor dat er een balans wordt opgemaakt als het gaat om de schade die gerepareerd moet worden, de benzine die bijgevuld moet worden, de motor olie die ververst moet worden (water)  en het goed functioneren van alle werknemers (mitochondriën) tijdens de nachtdienst.

Wanneer we na zonsondergang worden blootgesteld aan signalen die evolutionair gezien alleen gedurende de dag aanwezig zijn zal het lichaam zijn complete hormonale balans, orgaanfuncties en energiehuishouding hier op aanpassen. Jezelf ‘s avonds blootstellen aan kunstlicht, eten, veel lichamelijke activiteit of andere stressoren en je lichaam zal denken dat het dag is.

Het menselijk lichaam is een bijzondere machine die ontzettend veel verschillende factoren heeft meegemaakt en al deze factoren heeft opgeslagen en overwonnen, maar de snelheid waarmee we onze leefomgeving op dit moment aanpassen met niet natuurlijke factoren is enorm. Het zorgt zorgen ervoor dat de antennes die de omgeving moeten scannen, zodat het lichaam zich hier op kan aanpassen, volledig overbelast raken.

Leptine, melaopsine en melatonine zijn hormonen die als signaalstof dienen voor onze organen. Dit is één van de redenen dat deze hormoonreceptoren zich in ons oog en in onze huid bevinden.

Wanneer we leven in een niet natuurlijke omgeving raken onze antennes in de war en hiermee raakt ook ons bioritme in de war. Het bioritme is niets meer of minder dan het ritme dat ervoor zorgt dat we niet continu in versnelling één blijven hangen, maar dat we gedurende dag schakelen naar andere versnellingen om zo de motor niet overbelast te laten raken. Op deze manier blijft de motor keurig onderhouden, kan hij maximale energie leveren en gaat hij lang mee.

Natuurlijke signalen

Om onze motoren in een goede staat te houden hebben we signalen van de natuur nodig. Anders gaat de boardcomputer gokken in welke versnelling er het beste gereden kan worden en wanneer dit het geval is levert dit op lange termijn gezondheidsproblemen op. Onze motoren zijn gebouwd en geëvolueerd onder de invloed van natuurlijke signalen en we zullen een manier moeten vinden om deze signalen in ons leven de ruimte te geven als we de huidige epidemie aan gezondheidsproblemen willen stoppen.

Het gebruik van medicatie, supplementen en moderne diëten kunnen een tool zijn om de motor tijdelijk in een andere versnelling te krijgen, maar zullen nooit de daadwerkelijke oorzaak verhelpen. Verbind jezelf consequent met de natuur en je zult verbaasd staan van de positieve effecten die deze verbinding heeft op jouw gezondheid.

Onthoud daarom dit: onze omgeving = onze gezondheid.

Thomas van Doorn
Your Health Concept

Your Health Concept

Your Health Concept

Bij Your Health Concept zijn we gespecialiseerd in het begeleiden van leefstijlaanpassingen om gezondheidsklachten op een natuurlijke manier te verhelpen. Altijd gebaseerd op jouw persoonlijke situatie.

Gratis checklist

Download het gratis ebook en ontdek drie tips om jouw biologische klok te ondersteunen.

"De bewustwording in combinatie met de praktische oplossingen hebben er voor gezorgd dat mijn gezondheid enorm is verbeterd."
"Ik had slaapproblemen, psoriasis en weinig energie. Nu heb ik weer grip op mijn gezondheid!"
"Ik ben nooit meer moe en volledig hersteld!"

Heb je dit al gelezen?