In dit artikel willen we je een gemakkelijk te begrijpen uitleg over deuterium geven en vertellen wat voor effect deuterium op je gezondheid heeft.
Wat is deuterium?
Waterstof heeft twee isotopen: deuterium en tritium. In dit artikel focussen we op deuterium.
Deuterium is een stabiel isotoop van waterstof. Een isotoop is een andere vorm van hetzelfde element die een gelijk aantal protonen bevat, maar wat verschilt is het aantal neutronen in hun kernen. Deuterium heeft een neutron in zijn kernen waardoor het dichter is dan waterstof. Waterstof heeft geen neutron in zijn structuur. Isotopen hebben daarom verschillende massa’s, maar hun chemische eigenschappen en hoe ze zich gedragen bij de meeste chemische reacties zijn identiek.
Simpel gezegd betekent dit dat normaal water (H2O) lichter is dan deuterium (D2O of D). Dit komt doordat deuterium een extra neutron heeft en hierdoor ontstaat er meer gewicht. Deuterium is daardoor twee maal zwaarder dan normaal water.
Nu denk je misschien; waarom is dit belangrijk voor mij? Water is toch gewoon water?
Water is lang niet altijd ‘gewoon’ water. Het is complexer dan de meeste mensen denken en cruciaal voor onze gezondheid.
De rol van waterstof in jouw lichaam
Jouw hersenen en hart bestaan voor 73% uit water, je longen voor 83% en je bloed bestaat voor wel 90% uit water.
Op elk moment van de dag vinden er allerlei biochemische processen plaats in onze cellen en bij ál deze processen is water nodig.
In de energiefabrieken van onze cellen (mitochondriën) wordt water gebruikt om energie van te maken (ATP). Deze energiefabrieken zijn in grote getalen aanwezig in alle cellen (behalve in onze rode bloedcellen).
Wist je dat in hersencellen bijvoorbeeld 3600 van deze energiefabrieken in één cel aanwezig zijn? Al deze cellen produceren met behulp van water energie. Deze cellen produceren ook hun eigen water, namelijk metabool water.
Mensen hebben twee manieren om zichzelf te hydrateren:
1. Via het drinken van water;
2. Door onze mitochondriën (energiefabrieken) goed laten functioneren.
Vooral in periodes van extreme schaarste produceren onze energiefabrieken ontzettend veel metabool water, wat nodig is om ons gezond en gehydrateerd te houden. Een tekort aan voeding of water zorgt ervoor dat het lichaam zijn eigen vetvoorraden gaat verbranden om op die manier aan energie te komen.
AtPase
In onze energiefabrieken (mitochondriën) is er een speciaal onderdeel (ATPase) dat zich alleen maar bezighoudt met water. Hoe lichter (minder deuterium) het water is waar deze speciale receptor mee kan werken, hoe meer ATP en metabool water er geproduceerd kan worden.
Hoe zwaarder (meer deuterium) het water, hoe minder ATP (dus energie) er geproduceerd kan worden in de mitochondriën. Dit maakt dat je vatbaarder bent voor chronische ziektes en versnelde veroudering[1]Olgun, A. (2007) Biological effects of deuteronation: ATP synthase as an example Theoretical Biology and Medical Modelling 4: 9.
De Westerse leefstijl
In het lichaam van de moderne mens is het niveau van deuterium vooral te hoog bij mensen met een moderne Westerse leefstijl. Weinig beweging, weinig zonlicht, bewerkte voeding en een overdosis kunstlicht zijn de belangrijkste oorzaken voor de alsmaar stijgende deuteriumniveaus in onze mitochondriën. Een alsmaar stijgend aantal chronisch zieken is hier het directe gevolg van.
In natuurlijke omstandigheden reguleert het lichaam de niveaus van deuterium in onze energiefabrieken zeer nauwkeurig. Om dit proces te starten en juist te laten verlopen is er veel informatie van de omgeving nodig.
Seizoenen
Wanneer er veel zonlicht in de omgeving aanwezig is (zomer) bevatten niet alleen de eetbare dingen in de natuur hogere deuteriumniveaus, maar mensen ook. Dit zorgt er onder andere voor dat de vele schimmels en bacteriën waarmee we te maken krijgen in de zomer, gemakkelijker gedood kunnen worden.
Tegen het einde van de herfst en in de winter – wanneer er meer schaarste optreedt – gaat het lichaam zijn eigen vetten verbranden om zo toch voldoende energie te kunnen produceren. In dit proces wordt er deuterium verwijderd uit onze mitochondriën.
Een persoon van Westerse oorsprong heeft echter zelden tot nooit te maken met kou, dorst of honger. Vanwege onze moderne technologie is een verwarming of een maaltijd vaak niet ver weg. Dit zorgt ervoor dat deuterium nooit verwijderd wordt uit onze cellen. Het deuteriumniveau wordt hierdoor na verloop van tijd veel te hoog.
Nadelen van een te hoog deuterium niveau
Uit verschillende onderzoeken van onder anderen D.C Wallace, blijkt dat 85-90% van alle moderne gezondheidsklachten en ziektes hun oorsprong hebben in een energietekort[2]Picard, M., Wallace, D.C., Burelle., Y. (2016) The rise of mitochondria in medicine Mitochondrion 30:105-116. Dit energietekort ontstaat door slecht functionerende mitochondriën.
Omdat de deuteriumniveaus in ons water en voedsel steeds hoger zijn, raken onze mitochondriën beschadigd en gaan ze slechter functioneren. Dit leidt tot een afname in de productie van energie. Vooral in voeding dat sterk geraffineerd/bewerkt is zijn de deuteriumniveaus hoog. Voorbeelden hiervan zijn koffie (zeker wanneer deze niet biologisch is), maïs, soja en producten met tarwemeel [3]https://www.cignaturehealth.com/about-deuterium-food-facts/[4]https://romj.org/2014-0201.
Het zware water (deuterium) zorgt ervoor dat de speciale waterreceptor in onze energiefabrieken twee keer zo hard moet werken en hierdoor op den duur oververmoeid raakt. Het gevolg is dat er minder zuurstof uit het bloed wordt gehaald, het energieniveau af neemt en je redoxpotentiaal daalt. Een verlaging van je redoxpotentieel betekent een enorme toename van risico’s op chronische ziekten [5]Gyöngyi, Z., Budán, F., Szabó, I., Ember, I., Kiss, I., Krempels, K., Somlyai, I.,Somlyai., G. (2013) Deuterium Depleted Water Effects on Survival of Lung Cancer Patients and Expression of Kras, … Continue reading.
Kortom: deuterium is niet wenselijk wanneer je een lang en ziektevrij leven wilt leiden.
Gezondheidsvoordelen van deuteriumarm water
Deuterium dus is een vorm van waterstof die je niet in te hoge concentraties in jouw energiefabrieken wil hebben. Dit wil echter niet zeggen dat deuterium alleen maar slecht is. Sterker nog, we hebben deuterium nodig om ons bloed schoon te houden en groei- en reparatieprocessen in ons lichaam te ondersteunen.
Gehydrateerd blijven is een cruciaal onderdeel van welzijn. Water kan dus een tool zijn om jouw gezondheid terug te krijgen.
1. Meer energie en minder vermoeidheid
Er is veelvuldig bewijs dat vermoeidheid een mitochondriaal probleem is. Deuteriumarm water heeft het potentieel om energieproductie in mitochondriën te verhogen en zo vermoeidheid tegen te gaan.
2. Metabolisme verbeteren
Hoge deuteriumspiegels zorgen ervoor dat je mitochondriën beschadigen. Hierdoor krijg je vaak ook meer moeite met vetverbranding en een verlangen naar suiker. Dit leidt tot meer vetopslag.
Je hebt gezonde mitochondriën nodig voor het voorkomen van onder anderen diabetes en het verwerken van koolhydraten. Personen die worstelen met suikerverslavingen of metabole problemen hebben zoals diabetes type II, kunnen baat hebben bij deuteriumarm water.
3. Verbeterde gemoedstoestand en cognitieve functies
In verhouding tot hun massa gebruiken je hersenen de meeste energie van álle organen.
Meerdere wetenschappers suggereren dat mitochondriale dysfunctie verantwoordelijk kan zijn voor tal van hersen gerelateerde problemen, zoals migraine, psychische klachten en zelfs de ziekte van Alzheimer [6]Rezin, G., Amboni, G., Zugno, A., Quevedo, J., Streck, E. (2009) Mitochondrial dysfunction and psychiatric disorders Neurochemical Research 34(6):1021-9. [7]Turner, R.C., Lucke-Wold, B.P., Robson, M.J., Lee, J.M., Bailes, J.E. (2016) Alzheimer’s disease and chronic traumatic encephalopathy: distinct but possibly overlapping disease entities Brain … Continue reading [8]Yorns, W.R., Hardison, H.H. (2013) Mitochondrial dysfunction in migraine Seminars Pediatry Neurology 20(3):188-93..
Zelfs als je geen gezondheidsproblemen hebt, hebben de mitochondriën in jouw hersenen nog steeds invloed op jouw mentale functie, cognitie en geheugen.
4. Verbeterde cardiovasculaire gezondheid
Ook het hart zit bomvol mitochondriën. Deuteriumuitputting kan de cardiovasculaire gezondheid en hartfunctie verbeteren doordat de mitochondriën beter gaan werken en omdat de stabiliteit en functie van fosfolipiden in het hart verbeteren. Daarnaast draagt deuteriumarm water bij aan een verbeterde cholesterolhuishouding.
Hoe kun je de deuteriumspiegels in jouw lichaam verder verlagen?
1. Ga naar buiten. Ook in de wintermaanden heb je daglicht nodig.
2. Eet meer gezonde vetten. Gezonde vetten zorgen ervoor dat je meer deuterium gaat verwijderen. Gezonde vetten vind je onder anderen in Ghee boter, kokosolie of extra virgine biologische olijfolie.
3. Eet veel vis en eieren. Koudwatervissen (zoals zalm, haring, tonijn en markreel) bevatten van zichzelf niet of nauwelijks deuterium
4. Eet seizoensgebonden. Hiermee respecteer je jouw natuurlijke seizoensgebonden deuteriumspiegels.
5. Eet groene groentes. Deze hebben lagere deuteriumconcentraties.
Heb je op dit moment (chronische) gezondheidsklachten?
Dan kan het een goede overweging zijn om deuteriumarm water van Preventa te gaan drinken. Dit is een snelle, effectieve en veilige manier om jouw deuteriumspiegels te verlagen. Voor onze cliënten en onszelf bestellen wij dit water altijd via www.ergomax.nl.
Referenties
↑1 | Olgun, A. (2007) Biological effects of deuteronation: ATP synthase as an example Theoretical Biology and Medical Modelling 4: 9 |
---|---|
↑2 | Picard, M., Wallace, D.C., Burelle., Y. (2016) The rise of mitochondria in medicine Mitochondrion 30:105-116 |
↑3 | https://www.cignaturehealth.com/about-deuterium-food-facts/ |
↑4 | https://romj.org/2014-0201 |
↑5 | Gyöngyi, Z., Budán, F., Szabó, I., Ember, I., Kiss, I., Krempels, K., Somlyai, I.,Somlyai., G. (2013) Deuterium Depleted Water Effects on Survival of Lung Cancer Patients and Expression of Kras, Bcl2, and Myc Genes in Mouse Lung Nutrition and Cancer, 65(2): 240-246 |
↑6 | Rezin, G., Amboni, G., Zugno, A., Quevedo, J., Streck, E. (2009) Mitochondrial dysfunction and psychiatric disorders Neurochemical Research 34(6):1021-9. |
↑7 | Turner, R.C., Lucke-Wold, B.P., Robson, M.J., Lee, J.M., Bailes, J.E. (2016) Alzheimer’s disease and chronic traumatic encephalopathy: distinct but possibly overlapping disease entities Brain Injury 30(11): 1279–1292. |
↑8 | Yorns, W.R., Hardison, H.H. (2013) Mitochondrial dysfunction in migraine Seminars Pediatry Neurology 20(3):188-93. |