Eet minder groenten – elementor

by 6.04.21

Net als dieren beschermen ook planten zichzelf tegen gevaren van buitenaf. Planten hebben geen klauwen, tanden of een mooie sprint in de benen, maar ze hebben zeer zeker een manier om zichzelf te verdedigen. Ze doen dit door gebruik te maken van anti-nutriënten. Nog nooit van gehoord? Lees dan verder.

Wat zijn anti-nutriënten?

Planten bevatten bestanddelen die het beschermen van de plant als hoofdtaak hebben. Deze bestanddelen noemen we anti-nutriënten. Ze bevatten immers geen nutriënten en hebben het tegenovergestelde doel; zorgen dat het gevaar van buitenaf geweerd wordt.

Een aantal van deze anti-nutriënten zijn:
– Gluten (brood, koek, chocolade, pasta, vleeswaren en kazen)
– Nachtschades (tomaten, paprika, aubergine, pepers en goji-bessen)

– Oxaalzuur (spinazie, aardappels, bieten, rabarber en cacao)

– Lectine (alle plantsoorten)
– Fytinezuur (granen waarbij gewerkt wordt met de hele graan, bijvoorbeeld volkoren)
– Solanine (aardappelschil)

– Tomatine (groene en onrijpe tomaten)

Deze stoffen kunnen leiden tot klachten als ontregeling van de darmen, beschadigen van de nieren, loopneus, gewricht pijnen, vermindering van de opname van calcium, ijzer en vitamine B12, hoofdpijn, lusteloosheid, braken, diarree en een opgeblazen gevoel. Dit zijn een hoop klachten en ze komen vaak voor bij mensen.

Het wil natuurlijk niet zeggen dat als je één van deze klachten hebt dat het komt door de anti-nutriënten, maar vaak wordt er helemaal niet gekeken naar de rol van anti-nutriënten, terwijl ze een belangrijk onderdeel van gezondheidsproblemen kunnen zijn.

Eigenlijk bevat elke plant wel anti-nutriënten. Dit betekent natuurlijk niet dat je nooit meer plantaardige dingen kunt eten. Wel is het goed om na te denken over de hoeveelheid die je consumeert van één en hetzelfde product.

Los van het feit dat de anti-nutriënten op zichzelf schadelijk kunnen zijn, hebben sommige van de anti-nutriënten ook een nadelig effect op de opname van verschillende voedingstoffen. De anti-nutriënten zijn in kleine hoeveelheden aanwezig in producten en kunnen wanneer je gevarieerd eet niet veel schade aanrichten.

Eet gevarieerd!

Helaas zien we steeds meer mensen die niet gevarieerd eten. Bij een grote groep mensen bestaat meer dan 80% van hun dagelijkse voedsel inname uit planten en wordt er niet of nauwelijks afgewisseld met verschillende producten.

Dit zorgt ervoor dat het lichaam grote hoeveelheden anti-nutriënten binnenkrijgt. Deze anti-nutriënten moet afgebroken worden en dit kost veel moeite en energie. Wanneer dit chronisch het geval is zal het lichaam hier steeds heftiger op gaan reageren, door het immuunsysteem te gaan activeren.

In onze moderne leefomgeving staat het immuunsysteem al erg onder druk en kan het frequent eten van een anti-nutriënt ervoor zorgen dat er gezondheidsklachten ontstaan. Op het moment dat het lichaam een specifiek anti-nutriënt niet meer goed kan verwerken en direct alarm slaat, noemen we dit ook wel een voedsel intolerantie.

Veel van de anti-nutriënten kunnen er ook voor zorgen dat er hele kleine gaatjes in de darmwand kunnen ontstaan. Dit noemen we ook wel het leaky gut syndroom. Hierdoor kunnen de anti-nutriënten direct in de bloedbaan terecht komen en wordt het immuunsysteem nog heftiger geactiveerd. Het gevaar is immers groter en valt directer aan.

Mijn advies: zorg ervoor dat niet elke maaltijd plantaardige producten bevat. Wissel veel af tussen de verschillende soorten groentes die je eet. Het koken, bakken, weken, spruiten en fermenteren van groentes zorgt er voor dat veel van de anti-nutriënten verwijderd of onschadelijker gemaakt worden.

Eet minder groente in de winter. Het lichaam heeft de tijd nodig om te herstellen van de grote hoeveelheid anti-nutriënten die het in de lente en de zomer te verwerken heeft gekregen. Ook doe je jouw eigen biologische klok hier enorm veel plezier mee, want groentes groeien simpelweg niet in Nederland in de wintermaanden. Eet je deze producten wel, dan denkt het systeem dat het lente of zomer is.

Kies voor biologische producten

Probeer eens een week lang geen groenten te eten en alleen maar goede biologische, gras gevoerde dierlijke producten te eten. De dierlijke vitamines, mineralen en vetten hebben we evolutionair gezien nodig om optimale gezondheid te kunnen handhaven.

Dit is de belangrijkste reden waarom wij mensen dierlijke producten nodig hebben. Dierlijke producen bevatten geen anti-nutriënten en je hebt er minder van nodig om een goede hoeveelheid nutriënten binnen te krijgen. Let er wel op dat deze producten van biologische afkomst zijn. Helaas worden veel van de dierlijke producten die we eten, volgestopt met chemicaliën zoals bijvoorbeeld antibiotica. Maar er zijn genoeg gezonde, diervriendelijke, milieuvriendelijke en voedingsstof-rijke alternatieven voor de plofkip en de gekweekte vis.

Voedsel is een belangrijk onderdeel van ons leven. Het is belangrijk om jezelf te verdiepen in wat je eet en wat het voor je lichaam doet. Er is geen betere investering dan in jezelf en je gezondheid te investeren.

Thomas van Doorn

Your Health Concept

 

Your Health Concept

Your Health Concept

Bij Your Health Concept zijn we gespecialiseerd in het begeleiden van leefstijlaanpassingen om gezondheidsklachten op een natuurlijke manier te verhelpen. Altijd gebaseerd op jouw persoonlijke situatie.

Gratis checklist

Download het gratis ebook en ontdek drie tips om jouw biologische klok te ondersteunen.

"De bewustwording in combinatie met de praktische oplossingen hebben er voor gezorgd dat mijn gezondheid enorm is verbeterd."
"Ik had slaapproblemen, psoriasis en weinig energie. Nu heb ik weer grip op mijn gezondheid!"
"Ik ben nooit meer moe en volledig hersteld!"

Heb je dit al gelezen?